3.5.13

Bee Movie

Det blev ingen skräckis igår - plötsligt kände jag för något lite mer färgglatt och barnsligt... Så vi såg:

I miljarder år har bin bott i kupor och tillverkat honung. Tekniken har utvecklats och finslipats och i Bee Movie kliver vi in i en minivärld av maskiner, bilar och kokkärl som alla går i klara färger. Här lever biet Barry som just ska till att välja ett av de många yrkena i bikupans mångfacetterade system när han får en unik möjlighet att följa med och se den underbara världen utanför. Vad han där upplever förändrar inte bara hans eget liv utan påverkar i längden hela mänsklighetens syn på bin.

Bee Movie är en småtrevlig film på det något utnötta temat antropomorfism - att gestalta djur som varianter av människor som kan prata, köra bil, använder kläder och har komplexa samhällssystem som liknar våra. Både Antz och Ett småkryps liv var långt före Bee Movie med att beskriva insekternas vardag och äventyr, och bivärlden är inte helt olik myrvärlden, vilken är temat för de två andra animerade filmerna. Men det funkar ändå, kanske för att Bee Movie kom tio år efter de andra.
Komikern Jerry Seinfeld har varit med och skrivit manus till Bee Movie. Han gör också Barry's röst.
Barry är rätt så gullig och det är lätt att sympatisera med de arbetssamma bina som brinner så för sin honung. Jag charmas också av Barry's mänskliga vän Vanessa och deras något komplicerade relation.
Att en människokvinna får en så stor roll gör det lättare att acceptera att filmskaparna i övrigt har så svårt att ge utrymme till kvinnliga bi-roller - vilket ju är regel snarare än undantag i film i allmänhet och animerad film i synnerhet.

När det gäller just antropomorfiska animerade filmer är jag personligen glad om filmskaparna har lite kunskap om det djur de skildrar och även infogar den i sitt manus. Det stör mig att de inte ens kunde göra den blodsugande mygga Barry möter till en kvinnofigur - trots att det i verkligheten är enbart honmyggor som suger blod. Däremot ler jag lite åt "avslöjandet" om att Barry's mamma och pappa inte är hans "riktiga" föräldrar eftersom alla bin föds av bidrottningen.

Bee Movie är småkul och färgglad och påminner om hur viktiga bin är för hela jordens överlevnad. Vill du se fler och bättre filmer med antropomorf-tema så rekommenderas:

* Flykten från hönsgården. Ett gäng smarta hönor planerar och bygger för att kunna fly sitt grymma öde. Svängig och tuff klassiker.
* Wallace & Gromit. Samma skapare som filmen ovan - Wallace är en gubbe och Gromit hans smarta hund. Flera filmer, se tex Varulvskaninens förbannelse.
* På andra sidan häcken. Skogsdjur möter modern civilisation och blir beroende av chips och läsk i en samhällskritisk men framförallt väldigt rolig familjerulle.
* Hitta Nemo. Rörande om en clownfisk som på jakt efter sin försvunne son får hjälp av softa sköldpaddor, lömska hajar och den mycket speciella kirurgfisken Doris, som för övrigt snart ska få sin egen film - något att se fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar