12.5.16

Hälsohets 2

En annan sak om hälsa som jag har tänkt på är hur otroligt olika idéer vi människor kan ha om mat och hälsa. Som jag nämnde i det förra inlägget är jag mer rädd för gluten än socker (varför? Antagligen för att socker kopplas så hårt till övervikt att jag som underviktig slutat bry mig om riskerna i övrigt med socker, tex skadan på tänderna).

För LCHF-människor är kött och grädde superkost, för många andra är det något man bör undvika eller dra ner på. För vissa signalerar frukt bara onödigt socker, medan några äter i princip bara frukt. En del har lärt sig att margarin och oljor är bättre än smör, en annan del tror att margarin är en kemikaliesmörja och smör är mer "äkta".

Jag tänker ibland att jag skulle vilja göra en undersökning med ett gäng människor där de får kryssa för i ett formulär vad som är nyttigt respektive onyttigt. Jag tror att svaren skulle bli väldigt olika!
Det betyder givetvis inte att allt är flytande och att det inte finns någonting som vi är överens om. Ingen skulle till exempel säga att "en rejäl påse godis är en bra källa till alla våra viktigaste näringsämnen". Men det är just det; Vi har mycket lättare att slå ner på det som är dåligt, farligt, skadligt, än att sätta fingret på vad som faktiskt är bra. Vad finns det som vi alla är överens om är nyttigt och bra för oss? Finns det något?
Det är lätt att bara snappa upp alla olika varningar som vi bombarderas med: ät inte det där, undvik detta, ditten är gift för kroppen och datten ger dig cancer!
Inte konstigt att vi är så jävla rädda och oroliga och får ätstörningar. Allt är ju plötsligt livsfarligt för oss och hur vi än vänder oss har vi gjort fel enligt någon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar